PRESICCESI NEL MONDO

LE MURE


LE MURE Osci, a la televisione, m'aggiu custata na carusa de dhe vanne c'ane llassatu lu postu fissu e s'ane misa cu chianta le chiante de scrasce. Me su ssuti l'occhi de fore panzannu a mama e sorma ca, lu state, nu bbincìvene cu rùnchene le scrasce ca criscivene beddhe llattumate e se stennivene logne logne fenca a sutta a li cippuni e a li pedi de vulia. Na fiata ne facivene ncasciate de mure beddhe duci, nunn'è ca ne nchìvene la ventre ma mmenu ne passava nu picca la fame. Me ricordu ca ttuccava cu ne stennimu cu putimu zziccare chire cchiù beddhe rosse, puru ca le spine ne rascàvene a sagNu l'anche e le razze. Tannu, tutte le chiante ca nascivene spurie a menzu a lu feu e ca se putivene manciare, le ccujivene e facìvene: le nzalate de brucacchia, zagNuni e rucula cunzate cu lu sale e na croce d'oju;le manesce de foje reste dalassate;le manesce de paparina o cicureddhe nfucate ntra l'oju frittu;le frattate cu la sprascina mpastata cu l'ou e lu pane rattatu;la manescia de sanapuddhi dalassati cotti cu lu semulinu o la farina salata de paseddhi rricalata de la Urra (UNRRA) mericana;nu mozzacareddhu de pane cu li funci o cu li pampasciuni rrustuti o a lu citu. Moi nu se pote ccujire nenzi cchiui a menzu a lu feu e ci propiu propiu voi cu te llevi lu spilu cu te custi la sapure de lu manciare de na fiata, ttocca cu bai ttorna a la scola cu te mpari lu nume de le chiante, comu e quannu se ponnu ccujire, comu ttocca cu se còjene e quante chiante te ne poti purtare a casa.