da A (pericolo minore o nullo) fino alla E (additivo pericoloso, da evitare)Nome Sigla Giudizio------------ COLORANTI -----------------------------Curcumina E 100 | BLattoflavina (Vitamina B2) E 101 | BTartrazina E 102 | D[Chrysoine resorcinol] E 103 |Giallo di chinolina E 104 | D[Fast yellow AB] E 105 |[Riboflavin 5'-(sodium phosphate)] E 106 |Giallo 2G E 107 | CGiallo arancio S E 110 | C[Orange GGN] E 111 |Cocciniglia E 120 | C[Orcein, orchil and orecein] E 121 |Azorubina E 122 | CAmaranto E 123 | DRosso cocciniglia A E 124 | C[Scarlet GN "specially pure"] E 125 |[Ponceau 6R] E 126 |Eritrosina E 127 | DRosso 2G E 128 | CRosso AC E 129 | B[Indanthrene blue RS] E 130 |Blu patent V E 131 | DIndigotina E 132 | BBlu brillante FCF E 133 | CClorofilla E 140 | AComplessi rameici delle clorofille E 141 | AVerde acido brillante BS E 142 | BCaramello E 150 | BNero Brillante BN E 151 | DBlack 7984 E 152 |Carbone medicinale vegetale E 153 | BMarrone FK E 154 | DMarrone cioccolato HT E 155 | CCarotene alfa, beta gamma E 160a | A(Annatto) E 160b | B(Capsanthin) E 160c | B(Lycopene) E 160d | B(Beta-apo-8-carotenal) E 160e | A(Ethil ester of beta-apo-8-car.) E 160f | AXantofille E 161a | A[Bixin] E 161b | A[Cryptoxanthin] E 161c | A[Rubixanthin] E 161d | A[Violoxanthin] E 161e | A[Rhodoxanthin] E 161f | A(Canthaxanthin) E 161g | ARosso di barbabietola - Betanina E 162 | BAntociani - Antocianine E 163 | BCarbonato di calcio E 170 | ABiossido di titanio E 171 | AOssido e idrossido di ferro E 172 | AAlluminio E 173 | DArgento E 174 | DOro E 175 | DPigmento rosso E 180 | CAcido tannico E 181 | ?[Gold] E 197----------- CONSERVANTI ----------------------------Acido sorbico E 200 | ASorbato di sodio E 201 | ASorbato di potassio E 202 | ASorbato di calcio E 203 | AAcido benzoico E 210 | CBenzoato di sodio E 211 | CBenzoato di potassio E 212 | CBenzoato di calcio E 213 | CParaidrossibenzoato di etile,... E 214 | B| (Sodium salt) E 215 | B| (Propybaraben) E 216 | B| (Propy-14Hydroxybenzoate) E 217 | B| (Methylparaben) E 218 | B| (Methy-14Hydroxybenzoate) E 219 | BAnidride solforosa E 220 | DSodio solfito E 221 | DBisolfito di sodio E 222 | DMetabisolfito di sodio E 223 | DMetabisolfito di potassio E 224 | DPotassio solfito E 225 | DSolfito di calcio E 226 | DBisolfito di calcio E 227 | DPotassio solfito acido E 228 | DDifenile E 230 |*BOrtofenil fenolo E 231 |*BOrtofenil fenato di sodio E 232 |*BTiabendazolo E 233 |*B(Nisin) E 234 | A(Natamycin) E 235 | BAcido formico E 236 | C(Sodium formate) E 237 | D(Calcium formate) E 238 | DEsametilen tetramina E 239 | DAldeide formica E 240 | DNitrito di potassio E 249 | ENitrito di sodio E 250 | DNitrato di sodio E 251 | DNitrato di potassio E 252 | EAcido acetico E 260 | A| propionico E 261 | A| (Sodium acetate/diacetate) E 262 | A| E 263 | A| (Ammonium acetate) E 264 | B| (Lactic acid) E 270 | A| (Propionic acid) E 280 | A| (Sodium propionate) E 281 | A| (Calcium propionate) E 282 | A| (Potassium propionate) E 283 | AAnidride carbonica E 290 | A---------- ANTIOSSIDANTI ---------------------------(DL-Malic acid) E 296 | B(Fumaric acid) E 297 | AAcido L-ascorbico (Vitamina C) E 300 | ASodio ascorbato E 301 | ACalcio ascorbato E 302 | AAcido diacetil L-ascorbico E 303 | APalmitato di ascorbile E 304 | BTocoferolo, naturale (Vitamina E) E 306 | ATocoferolo, di sintesi E 307 | A| E 308 | A| E 309 | AGallati (Propyl gallate) E 310 | C| (Octyl gallate) E 311 | C| (Dodecyl gallate) E 312 | C ? E 313 |(Erythorbic acid) E 317 | A(Sodium erythorbate) E 318 | A(Tert-Butylhydroquinone) E 319 | CBHA Butil idrossi anisolo E 320 | DBHT Butil idrossi toluolo E 321 | DLecitina di soia E 322 | A------ Regolatori di acidità ----------------------Lattato di sodio E 325 | ALattato di potassio E 326 | ALattato di calcio E 327 | A(Ammonium lactate) E 328 | B(Magnesium lactate) E 329 | BAcido citrico E 330 | A| (Sodium citrate) E 331 | A| (Potassium citrate) E 332 | A| (Calcium citrate) E 333 | AAcido L-tartarico E 334 | A| (Sodium tartrates) E 335 | A| (Potassium Tartrates) E 336 | A| (Sodium potassium tartrate) E 337 | AAcido ortofosforico E 338 | D[Sodium dihydrogen ortophosphate] E 339a | D[Disodium hydrogen orthophosphate] E 339b | D[Trisodium orthophosphate] E 339c | D(Potassium orthophosphate) E 340a | D[Dipotassium hydrogen orthophosph.] E 340b | D[Tripotassium orthophosphate] E 340c | D[Calcium tetrahydrogen diorthophosp.E 341a | D[Calcium hydrogen orthophosphate] E 341b | D[Tricalcium diorthophosphate] E 341c | D(Magnesium phosphates) E 343 | A(Sodium malates) E 350 | A(Potassium malates) E 351 | A(Calcium malates) E 352 | A(Metatartaric acid) E 353 | A(Calcium Tartrate) E 354 | A(Apidic acid) E 355 | A(Potassium adipate) E 357 | A(Succinic acid) E 363 | D(Sodium fumarate) E 365 | A(Potassium fumarate) E 366 | A(Calcium fumarate) E 367 | A(1,4-Heptonolactone) E 370 | D(Niacin) Vitamina B3 E 375 | A(Tri-ammonium citrate) E 380 | A(Ammonium ferric citrates) E 381 | A(Caldium disodicum EDTA) E 385 | D----- Addensanti, Emulsionanti -------- Gelificanti, Stabilizzanti ------------------Acido alginico E 400 | A| (Sodium alginate) E 401 | A| (Potassium alginate) E 402 | A| (Ammonium alginate) E 403 | A| (Calcium alginate) E 404 | A| (Propylene glycol alginate) E 405 | AAgar-agar E 406 | CCarragenine E 407 | C[Furcellaran] E 408 | C ? E 409 | CFarina di semi di carrubbe E 410 | C ? E 411 | CFarina di semi di guar E 412 | CGomma adragante E 413 | CGomma arabica E 414 | CXanthano E 415 | C(Karaya gum) E 416 | B-------- Additivi vari -----------------------------Sorbitolo E 420 | DMannitolo E 421 | BGlicerina E 422 | B[Polyoxyetilene 8] E 430 |[Polyoxyetilene 40] E 431 |(Polysorbate 20) E 432 | D(Polysorbate 80) E 433 | B(Polysorbate 40) E 434 | D(Polysorbate 60) E 435 | B(Polysorbate 65) E 436 | BPectina E 440a | A(Amidated pectin) E 440b | A(Gelatine) E 441 | B(Ammonium phosphatides) E 442 | APolifosfati E 450 | B----------- Cellulose ------------------------------Cellulosa E 460a | B[Cellulose, microcrystalline] E 460b | B[Cellulose, powdered] E 460c | B| (Methylcellulose) E 461 | B| E 462 | B| (Hodroxypropyl-cellulose) E 463 | C| (Hodroxypropyl-methylcellulose) E 464 | B| (Methylethilcellulose) E 465 | B| (Sodium carboxymethyl-cellulose) E 466 | B(Sodium caseinate) E 469 | A--------- Additivi vari ----------------------------(Salt of fatty acids) E 470 | DMono e digliceridi degli acidi gra. E 471 | A[Acetic acid esters of mono and d.] E 472a | A[Lactic acid esters of mono and d.] E 472b | A[Citric acid esters of mono and d.] E 472c | A[Tartaric acid esters of mono and ] E 472d | A[Diacetyltartaric acid esters of .] E 472e | A(Sucrose esters of fatty acids) E 473 | A(Sucroglycerides) E 474 | D(Polyglycerol esters of fatty acids)E 475 | A(Polyglycerol polyricinoleate) E 476 | A(Propylene glycol esters of f.acids)E 477 | A[Lactilated fatty acid esters of.. E 478 |(Dioctyl sodium sulphosuccinate) E 480 | ?(Sodium stearoyl-2-lactylate) E 481 | A(Calcium stearoyl-2-lactylate) E 482 | A(Stearly tartrate) E 483 | D(Sorbitan monos tearate) E 491 | A(Sorbitan tristearate) E 492 | B(Sorbitan monolaurate) E 493 | D(Sorbitan mono-oleate) E 494 | D(Sorbitan monopalmitate) E 495 | D(Mineral salts, anti-caking agents) ------------(Sodium carbonades) E 500 | A(Potassium carbonates) E 501 | A(Ammonium carbonates) E 503 | B(Magnesium carbonate) E 504 | A(Hydrochloric acid) E 507 | A(Potassium chloride) E 508 | A(Calcium chloride) E 509 | A(Ammonium chloride) E 510 | B(Magnesium chloride) E 511 | A(Sulphuric acid) E 513 | D(Sodium sulphate) E 514 | B(Potassium sulphate) E 515 | A(Calcium sulphate) E 516 | A(Magnesium sulphate) E 518 | B(Copper sulphate) E 519 | A(Sodium hydroxide) E 524 | D(Potassium hydroxide) E 525 | D(Calcium hydroxide) E 526 | A(Ammonium hydroxide) E 527 | D(Magnesium hydroxide) E 528 | D(Calcium oxide) E 529 | A(Magnesium oxide) E 530 | D(Sodium ferrocyanide) E 535 | A(Potassium ferrocyanide) E 536 | B(Dicalcium diphosphate) E 540 | D(Sodium aluminium phosphate) E 541 | D(Bone phosphate) E 542 | A(Calcium polyphosphates) E 544 | D(Ammonium polyphosphates) E 545 | D(Silicon dioxide) E 551 | A(Calcium silicate) E 552 | A(Magnesium silicates) E 553a | D(Talc) E 553b | E(Sodium aluminium silicate) E 554 | ?(Calcium aluminium silicate) E 556 | ?(Bentonite) E 558 | A(Kaolins) E 559 | A(Stearic acid) E 570 | A(Magnesium stearate) E 572 | A(Glucono delta-lactone) E 575 | A(Sodium gluconate) E 576 | D(Potassium gluconate) E 577 | A(Calcium gluconate) E 578 | A(Ferrous gluconate) E 579 | A[Ferrous lactate] E 585---- ESALTATORI DI SAPIDITÀ ----------------------Glutammato monosodico E 620 | C[Sodium hydrogen L-glutamate - MSG] E 621 | C(Monopotassium glutamate) E 622 | C(Calcium glutamate) E 623 | C(Monoammonium L-glutamate) E 624 | C(Magnesium di-L-glutamate) E 625 | C(Disodiumguanylate) E 627 | D(Disodium inosinate) E 631 | D(Sodium 5'ribonucleotide) E 635 | DMaltolo E 636 | BEtilmaltolo E 637 | B------------- Vari ---------------------------------(Dimethylpoly-siloxane) E 900 | A(Beeswaxes) E 901 | B(Carnauba wax) E 903 | B(Shellac) E 904 | B(Paraffins) E 905 | E(Refined microcrystalline wax) E 907 | D(L-cysteine and its hydrochlorides) E 920 | A(Potassium bromate) E 924 | B(Chlorine) E 925 | E(Chlorine dioxide) E 926 | E(Azodicarbonamide) E 927 | D(Benzol peroxide) E 928 | C(Nitrogen) E 931 | A(Nitrous oxide) E 932 | A(Acesulphane potassium) E 950 | ?--------- Edulcoranti -----------------------------Aspartame E 951 | B(Cyclamic acid) E 952 | ECiclammati | DSaccarina E 954 | B(Thaumatin) E 957 | A(Hydrogenated glucose syrup) E 965 | B(Xylitol) E 967 | ?(Polydextrose) E 1200 | A(Polyvinylpyrrolidone) E 1201 | A(Polyvinylpolypyrrolidone) E 1202 | A--------- (Starches) -------------------------------[Dextrin, white and yellow] E 1400 | A[Starches treated] E 1401 | A[Starches alkali treated] E 1402 | A[Starches bleached] E 1403 | A[Starches oxidized] E 1404 | A[Distarch phosphate] E 1410 | A[Starches acetate E 1420 | A[Starches acetate E 1421 | A[Distarch adipate acetylated E 1422 | A[Distarch glycerol acetylated E 1423 | A[Distarch glycerol E 1430 | A[Hydroxypropyl starch E 1440 | A[Hydroxy distarch glycerol E 1441 | A[Hydroxy distarch phosphate E 1442 | A[ E 1450 | A(Triethyl acetate) E 1505 | B(Ethanol) E 1510 | B(Glycerol acetates) E 1517 | A(Glycerol acetates) E 1518 | A(Propylene glycol) E 1520 | B---- Alcaloidi (stimolanti) ------------------------ Caffeina | D Chinino | D
Additivi alimentari
da A (pericolo minore o nullo) fino alla E (additivo pericoloso, da evitare)Nome Sigla Giudizio------------ COLORANTI -----------------------------Curcumina E 100 | BLattoflavina (Vitamina B2) E 101 | BTartrazina E 102 | D[Chrysoine resorcinol] E 103 |Giallo di chinolina E 104 | D[Fast yellow AB] E 105 |[Riboflavin 5'-(sodium phosphate)] E 106 |Giallo 2G E 107 | CGiallo arancio S E 110 | C[Orange GGN] E 111 |Cocciniglia E 120 | C[Orcein, orchil and orecein] E 121 |Azorubina E 122 | CAmaranto E 123 | DRosso cocciniglia A E 124 | C[Scarlet GN "specially pure"] E 125 |[Ponceau 6R] E 126 |Eritrosina E 127 | DRosso 2G E 128 | CRosso AC E 129 | B[Indanthrene blue RS] E 130 |Blu patent V E 131 | DIndigotina E 132 | BBlu brillante FCF E 133 | CClorofilla E 140 | AComplessi rameici delle clorofille E 141 | AVerde acido brillante BS E 142 | BCaramello E 150 | BNero Brillante BN E 151 | DBlack 7984 E 152 |Carbone medicinale vegetale E 153 | BMarrone FK E 154 | DMarrone cioccolato HT E 155 | CCarotene alfa, beta gamma E 160a | A(Annatto) E 160b | B(Capsanthin) E 160c | B(Lycopene) E 160d | B(Beta-apo-8-carotenal) E 160e | A(Ethil ester of beta-apo-8-car.) E 160f | AXantofille E 161a | A[Bixin] E 161b | A[Cryptoxanthin] E 161c | A[Rubixanthin] E 161d | A[Violoxanthin] E 161e | A[Rhodoxanthin] E 161f | A(Canthaxanthin) E 161g | ARosso di barbabietola - Betanina E 162 | BAntociani - Antocianine E 163 | BCarbonato di calcio E 170 | ABiossido di titanio E 171 | AOssido e idrossido di ferro E 172 | AAlluminio E 173 | DArgento E 174 | DOro E 175 | DPigmento rosso E 180 | CAcido tannico E 181 | ?[Gold] E 197----------- CONSERVANTI ----------------------------Acido sorbico E 200 | ASorbato di sodio E 201 | ASorbato di potassio E 202 | ASorbato di calcio E 203 | AAcido benzoico E 210 | CBenzoato di sodio E 211 | CBenzoato di potassio E 212 | CBenzoato di calcio E 213 | CParaidrossibenzoato di etile,... E 214 | B| (Sodium salt) E 215 | B| (Propybaraben) E 216 | B| (Propy-14Hydroxybenzoate) E 217 | B| (Methylparaben) E 218 | B| (Methy-14Hydroxybenzoate) E 219 | BAnidride solforosa E 220 | DSodio solfito E 221 | DBisolfito di sodio E 222 | DMetabisolfito di sodio E 223 | DMetabisolfito di potassio E 224 | DPotassio solfito E 225 | DSolfito di calcio E 226 | DBisolfito di calcio E 227 | DPotassio solfito acido E 228 | DDifenile E 230 |*BOrtofenil fenolo E 231 |*BOrtofenil fenato di sodio E 232 |*BTiabendazolo E 233 |*B(Nisin) E 234 | A(Natamycin) E 235 | BAcido formico E 236 | C(Sodium formate) E 237 | D(Calcium formate) E 238 | DEsametilen tetramina E 239 | DAldeide formica E 240 | DNitrito di potassio E 249 | ENitrito di sodio E 250 | DNitrato di sodio E 251 | DNitrato di potassio E 252 | EAcido acetico E 260 | A| propionico E 261 | A| (Sodium acetate/diacetate) E 262 | A| E 263 | A| (Ammonium acetate) E 264 | B| (Lactic acid) E 270 | A| (Propionic acid) E 280 | A| (Sodium propionate) E 281 | A| (Calcium propionate) E 282 | A| (Potassium propionate) E 283 | AAnidride carbonica E 290 | A---------- ANTIOSSIDANTI ---------------------------(DL-Malic acid) E 296 | B(Fumaric acid) E 297 | AAcido L-ascorbico (Vitamina C) E 300 | ASodio ascorbato E 301 | ACalcio ascorbato E 302 | AAcido diacetil L-ascorbico E 303 | APalmitato di ascorbile E 304 | BTocoferolo, naturale (Vitamina E) E 306 | ATocoferolo, di sintesi E 307 | A| E 308 | A| E 309 | AGallati (Propyl gallate) E 310 | C| (Octyl gallate) E 311 | C| (Dodecyl gallate) E 312 | C ? E 313 |(Erythorbic acid) E 317 | A(Sodium erythorbate) E 318 | A(Tert-Butylhydroquinone) E 319 | CBHA Butil idrossi anisolo E 320 | DBHT Butil idrossi toluolo E 321 | DLecitina di soia E 322 | A------ Regolatori di acidità ----------------------Lattato di sodio E 325 | ALattato di potassio E 326 | ALattato di calcio E 327 | A(Ammonium lactate) E 328 | B(Magnesium lactate) E 329 | BAcido citrico E 330 | A| (Sodium citrate) E 331 | A| (Potassium citrate) E 332 | A| (Calcium citrate) E 333 | AAcido L-tartarico E 334 | A| (Sodium tartrates) E 335 | A| (Potassium Tartrates) E 336 | A| (Sodium potassium tartrate) E 337 | AAcido ortofosforico E 338 | D[Sodium dihydrogen ortophosphate] E 339a | D[Disodium hydrogen orthophosphate] E 339b | D[Trisodium orthophosphate] E 339c | D(Potassium orthophosphate) E 340a | D[Dipotassium hydrogen orthophosph.] E 340b | D[Tripotassium orthophosphate] E 340c | D[Calcium tetrahydrogen diorthophosp.E 341a | D[Calcium hydrogen orthophosphate] E 341b | D[Tricalcium diorthophosphate] E 341c | D(Magnesium phosphates) E 343 | A(Sodium malates) E 350 | A(Potassium malates) E 351 | A(Calcium malates) E 352 | A(Metatartaric acid) E 353 | A(Calcium Tartrate) E 354 | A(Apidic acid) E 355 | A(Potassium adipate) E 357 | A(Succinic acid) E 363 | D(Sodium fumarate) E 365 | A(Potassium fumarate) E 366 | A(Calcium fumarate) E 367 | A(1,4-Heptonolactone) E 370 | D(Niacin) Vitamina B3 E 375 | A(Tri-ammonium citrate) E 380 | A(Ammonium ferric citrates) E 381 | A(Caldium disodicum EDTA) E 385 | D----- Addensanti, Emulsionanti -------- Gelificanti, Stabilizzanti ------------------Acido alginico E 400 | A| (Sodium alginate) E 401 | A| (Potassium alginate) E 402 | A| (Ammonium alginate) E 403 | A| (Calcium alginate) E 404 | A| (Propylene glycol alginate) E 405 | AAgar-agar E 406 | CCarragenine E 407 | C[Furcellaran] E 408 | C ? E 409 | CFarina di semi di carrubbe E 410 | C ? E 411 | CFarina di semi di guar E 412 | CGomma adragante E 413 | CGomma arabica E 414 | CXanthano E 415 | C(Karaya gum) E 416 | B-------- Additivi vari -----------------------------Sorbitolo E 420 | DMannitolo E 421 | BGlicerina E 422 | B[Polyoxyetilene 8] E 430 |[Polyoxyetilene 40] E 431 |(Polysorbate 20) E 432 | D(Polysorbate 80) E 433 | B(Polysorbate 40) E 434 | D(Polysorbate 60) E 435 | B(Polysorbate 65) E 436 | BPectina E 440a | A(Amidated pectin) E 440b | A(Gelatine) E 441 | B(Ammonium phosphatides) E 442 | APolifosfati E 450 | B----------- Cellulose ------------------------------Cellulosa E 460a | B[Cellulose, microcrystalline] E 460b | B[Cellulose, powdered] E 460c | B| (Methylcellulose) E 461 | B| E 462 | B| (Hodroxypropyl-cellulose) E 463 | C| (Hodroxypropyl-methylcellulose) E 464 | B| (Methylethilcellulose) E 465 | B| (Sodium carboxymethyl-cellulose) E 466 | B(Sodium caseinate) E 469 | A--------- Additivi vari ----------------------------(Salt of fatty acids) E 470 | DMono e digliceridi degli acidi gra. E 471 | A[Acetic acid esters of mono and d.] E 472a | A[Lactic acid esters of mono and d.] E 472b | A[Citric acid esters of mono and d.] E 472c | A[Tartaric acid esters of mono and ] E 472d | A[Diacetyltartaric acid esters of .] E 472e | A(Sucrose esters of fatty acids) E 473 | A(Sucroglycerides) E 474 | D(Polyglycerol esters of fatty acids)E 475 | A(Polyglycerol polyricinoleate) E 476 | A(Propylene glycol esters of f.acids)E 477 | A[Lactilated fatty acid esters of.. E 478 |(Dioctyl sodium sulphosuccinate) E 480 | ?(Sodium stearoyl-2-lactylate) E 481 | A(Calcium stearoyl-2-lactylate) E 482 | A(Stearly tartrate) E 483 | D(Sorbitan monos tearate) E 491 | A(Sorbitan tristearate) E 492 | B(Sorbitan monolaurate) E 493 | D(Sorbitan mono-oleate) E 494 | D(Sorbitan monopalmitate) E 495 | D(Mineral salts, anti-caking agents) ------------(Sodium carbonades) E 500 | A(Potassium carbonates) E 501 | A(Ammonium carbonates) E 503 | B(Magnesium carbonate) E 504 | A(Hydrochloric acid) E 507 | A(Potassium chloride) E 508 | A(Calcium chloride) E 509 | A(Ammonium chloride) E 510 | B(Magnesium chloride) E 511 | A(Sulphuric acid) E 513 | D(Sodium sulphate) E 514 | B(Potassium sulphate) E 515 | A(Calcium sulphate) E 516 | A(Magnesium sulphate) E 518 | B(Copper sulphate) E 519 | A(Sodium hydroxide) E 524 | D(Potassium hydroxide) E 525 | D(Calcium hydroxide) E 526 | A(Ammonium hydroxide) E 527 | D(Magnesium hydroxide) E 528 | D(Calcium oxide) E 529 | A(Magnesium oxide) E 530 | D(Sodium ferrocyanide) E 535 | A(Potassium ferrocyanide) E 536 | B(Dicalcium diphosphate) E 540 | D(Sodium aluminium phosphate) E 541 | D(Bone phosphate) E 542 | A(Calcium polyphosphates) E 544 | D(Ammonium polyphosphates) E 545 | D(Silicon dioxide) E 551 | A(Calcium silicate) E 552 | A(Magnesium silicates) E 553a | D(Talc) E 553b | E(Sodium aluminium silicate) E 554 | ?(Calcium aluminium silicate) E 556 | ?(Bentonite) E 558 | A(Kaolins) E 559 | A(Stearic acid) E 570 | A(Magnesium stearate) E 572 | A(Glucono delta-lactone) E 575 | A(Sodium gluconate) E 576 | D(Potassium gluconate) E 577 | A(Calcium gluconate) E 578 | A(Ferrous gluconate) E 579 | A[Ferrous lactate] E 585---- ESALTATORI DI SAPIDITÀ ----------------------Glutammato monosodico E 620 | C[Sodium hydrogen L-glutamate - MSG] E 621 | C(Monopotassium glutamate) E 622 | C(Calcium glutamate) E 623 | C(Monoammonium L-glutamate) E 624 | C(Magnesium di-L-glutamate) E 625 | C(Disodiumguanylate) E 627 | D(Disodium inosinate) E 631 | D(Sodium 5'ribonucleotide) E 635 | DMaltolo E 636 | BEtilmaltolo E 637 | B------------- Vari ---------------------------------(Dimethylpoly-siloxane) E 900 | A(Beeswaxes) E 901 | B(Carnauba wax) E 903 | B(Shellac) E 904 | B(Paraffins) E 905 | E(Refined microcrystalline wax) E 907 | D(L-cysteine and its hydrochlorides) E 920 | A(Potassium bromate) E 924 | B(Chlorine) E 925 | E(Chlorine dioxide) E 926 | E(Azodicarbonamide) E 927 | D(Benzol peroxide) E 928 | C(Nitrogen) E 931 | A(Nitrous oxide) E 932 | A(Acesulphane potassium) E 950 | ?--------- Edulcoranti -----------------------------Aspartame E 951 | B(Cyclamic acid) E 952 | ECiclammati | DSaccarina E 954 | B(Thaumatin) E 957 | A(Hydrogenated glucose syrup) E 965 | B(Xylitol) E 967 | ?(Polydextrose) E 1200 | A(Polyvinylpyrrolidone) E 1201 | A(Polyvinylpolypyrrolidone) E 1202 | A--------- (Starches) -------------------------------[Dextrin, white and yellow] E 1400 | A[Starches treated] E 1401 | A[Starches alkali treated] E 1402 | A[Starches bleached] E 1403 | A[Starches oxidized] E 1404 | A[Distarch phosphate] E 1410 | A[Starches acetate E 1420 | A[Starches acetate E 1421 | A[Distarch adipate acetylated E 1422 | A[Distarch glycerol acetylated E 1423 | A[Distarch glycerol E 1430 | A[Hydroxypropyl starch E 1440 | A[Hydroxy distarch glycerol E 1441 | A[Hydroxy distarch phosphate E 1442 | A[ E 1450 | A(Triethyl acetate) E 1505 | B(Ethanol) E 1510 | B(Glycerol acetates) E 1517 | A(Glycerol acetates) E 1518 | A(Propylene glycol) E 1520 | B---- Alcaloidi (stimolanti) ------------------------ Caffeina | D Chinino | D