el diaolo

una dolze richiesta


A’… dollzè richiesta …. S’impone risposta … Tosa, se ti vol fare la Patona, dà nò confondar con Batona, la confusion, lasèa fare solo al cavalier.Ua nera, mej dè clinto gatù a tor e nel pignato sensa raspi và ficada, coa farina và  misiada, sensa farghe far i grumi, meti al fogo par  tri quarti d’ora , là xè cota cò i arsimi i sé spaca e ricorda “la patona l’è bona freda”Ma se’l governador, la putana  vesentina, povarina  vol tastar… Né à cacliera gài da metar  le farine, parti dò de jala, e una de bianca, sal, un cuciar de lievito par ogni meso kilo de farina, po’ tì boji con brodo de museto tanto dò olte le farine in peso, ben scrumae, cosi par mesa ora..Cò dal fogo t’à cavà, zonteghe  miel, ueta pasa, pinoli, cicioli e quel che in casa  gàtu.Varda però dè nò pasar via el peso, dè lè dò farine !Mìsia forte forte e cosi ancora par diese minuti, rebaltala sula panara e come’là scominsia a sugar Coversela cò è foje de brocolo e metila soto le bronse,  o  se ti vole rebaltala in’tun stampo onto col buter e lasala nel forno fin che’l fa la grosta. Baso e man,  fagò a riverenza, me scuso tosati se dè batone e putane gavemo ciacoà, ma cussita fasendo à boca pì dolze sè ghemo catà, sgarbemola dai cò à graspa par ben.E sé jera transesual ….. la sgnapa ancora và ben,  vorà dir ….che dà nà mota e nà val ven fora un gualivo.