el diaolo

gnochi uno viaaaaaaaaaaaa


E alora scominsien a parlar de gnochi, spece dè quei dè patate, si quei veneti o mejo vronesi  visto che a verona stò ano se gà selebrà el 480 bacanal del gnoco. Mà, subito dirà el solito saon, se è patate xè rivà da la merica e le gà stenta sai prima d'eser cusinade nò torna e date. xè vera la prima riceta dove se trova i gnochi cò è patate xè datà 1813, e alora diri vojaltri come ereli prima ?        Prima de dirvelo ve conto che nel 1600 a xè na cronaca che dise che in tei orti botanici de Padova e Verona se coltivaa e patate in via sperimentale ............ forse a fame podaria ver fato el resto.   Ma tornemo ai nosti gnochi prima riceta cognosua Martin Coccajo nel 1544 nel macheronee primo libro del baldus.  Qui fandi gnoccos bramat habere ricettam:ante tamisatae libras tibi sume farinaequattor, e vuda quantum est satis intus acquae;totum impastetur; grandis pirolam fiatur,has sfregolando super digito cum police, rizzas roversis faciat gratacasola busis;cumque parechiatus steterit parolum ad ignem,extemplo in calida praecipitentur aqua,quae postquammediam ad summum bolliverit horam,gnocca procul dubio sat bene cocta dabit.Ne perdat igitur tempus, subsoque menestroCollige dum fumant,dumque bazota tremant :Gratatilibram casei, librasqe boteriAdde duas; nec quod sint nimis uncta time;Gnocca debetetenim cunzari  semper abunde,ut per gargatum plus molesina fluant.Composita est pietanza magis bona nactare divum. Tosi e tosate vedìo farina e acqua gnente patate o tuberus come xera ciamà al tempo, mi gò proa de farli bisogna tegnarli tanto tanto moli a sì nò invese dè impironarli zughì a ping pong.