Pitosto che perder' na tradission xè mejo brusar un paese !
Lègere e nò intelligere, xè come ver la farsòra e gnente da frìgere!
In t'un tempo dove : el seso jera pecato,
l'omo poco parlàa ma tanto trombava
e lè balerine le jera sensa mudande
"Dio gà creà 'l magnàr, el diaolo e i coghi"
(J.Jioyce, anca se Lù e'lo gavea scrito in inglese)
EL DIAOLO PO' GA' CREA' E PIGNATE, SENSA FARGHE' I COERCIOLI
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El capon deì copi
Post n°71 pubblicato il 28 Settembre 2009 da diaolo
Diaolo stà matina sà serà’n cusina, tra pignate e fornej ghe fumàa’ncà i sarvei, del capon gaveà da scrivar.. si’nsoma, volio che ve la conta o volio che ve la diga ? Par farvè a curta,dopo Teodorico e dopo Rormunda parea chè ì Veronesi la fame gavese chietà, C’ò’l dei Scaligeri el tempo jera rivà. ‘N’tei rioni la jente laorava e magnava, parche à veder se scominziava le prime panze e i primi cicioni. Done, omeni, musi e cavai da castelvecio a porta palio, zugaa corendo al palio del drapo verde, i San Zenati tuti i dì sempre più mati , i gnochi pareciava par quel carneval chè là nova era saludava, In chè’l tempo i Veronesi assai guadagnava tinsendo le stofe dè tanti colori. Sui cuerti se lavoraa e sudaa, i tisea in tè logge e sora le altane distenda a sugarse stè mile bandiere dai sento colori che al vento cantaa la voja de schei, fra sciapi, de grasi colombi e d’usei. Ma pì stà voja cresea pì el tempo calava par la taola pareciada, in tè i orti la salata secaa, l’ua più maurava, nei puinari moria le galine e i cunei, no nasea pì i pulsini, le vache e porsei in montagna scapava, i bacani jera tuti tintori. e sicome Makdonald gavea ancora da vegnar, eco la fame tornar a catarli, jera finido’l magnar, Sti sempi orbi dai schei pì’n savea con cosa disnar. Ma na bela matina dè stò tempo bislaco , fra n’a capesa en camin, se stiraa Gelsomina, n’a bela, rossa gatina, un po’ tonda dal tanto magnar parchè se xè vera che rati sui copi no jera, ’l magnar nòl mancava, sempre catava n’a pasareta o n’usertololeta, desso ghe jera sciapi de picionii , grasi e pelandroni. Bepi tintor, imirgao da Vicensa par tinsar le pese, anc’alora ghe jera i exta comun, el la vade e sempio fra sempi el se mete a sigar “gò visto un cunel,.go visto in tei copi un cunel, le graso come’n capon” A stò dir pronta core la Nina, la so mujer, lal’varda e la dise, “dai copi non scapa, nol vola e chì sora s’ingrasa par ben, metemolo on tecia, la setimana che vien, come’n cunel.” Pasadi otò dì, la Nina, Gelsomina fata a tocheti, pasai ‘ntela farina, col buter in tecia la i mete, ghe sonta fungi e bianchi culi dè carciofo, ghe sonta un bicere de brodo e anca’n goto de bianco, l’à sprusa d’asè, la sala e la pevera e là fà cosar n’oreta. Co lè cota là suga’l sugheto, ghe sonta tri rosi de ovo e’n pugneto de capari pestà. Co sto vestitin Gelsomina in tola la porta. Lì la varda e la dise “stà gata la par propi’n cunel” Da quel dì sta riceta, che fare se pol col gato ol cunel, le quela del “gato a la moda dei tintori”, che così i cusinava el capon dei copi. Bepi e fameia tornadi a Vicenza n’à tratoria se gà piantà, e el capon dei copi i fasea come specialità Da quel dì i Visentini “magna gati” xè stàdi ciamà … e conici xè vendui solo cò a so testa tacà. |
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