Pitosto che perder' na tradission xè mejo brusar un paese !
Lègere e nò intelligere, xè come ver la farsòra e gnente da frìgere!
In t'un tempo dove : el seso jera pecato,
l'omo poco parlàa ma tanto trombava
e lè balerine le jera sensa mudande
"Dio gà creà 'l magnàr, el diaolo e i coghi"
(J.Jioyce, anca se Lù e'lo gavea scrito in inglese)
EL DIAOLO PO' GA' CREA' E PIGNATE, SENSA FARGHE' I COERCIOLI
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I SUGOLI
Post n°72 pubblicato il 05 Ottobre 2009 da diaolo
A’ lè sete de là sera, straco morto, da à cantina a casa son tornà, dopo aver torcolà chel’ua chè né a vigna gavea vendemià . Dopo sena, mè viù voja de tastar cosa jera vegnù fora, minso dàa fadiga, ma contento, a là mastela son tornà, meso litro dè mosto roso gòò ciapà, n’eto de farina in cardensa ghò catà e cò tri curiar de sucaro, tuto gò smisià, sul fogo pian pianelo diese minuti de bojo ghe gò dato, dentro ‘na tarina un’oreta in frigo par chietarlo lò lasà . xè viù fora un sugolo ruspante, forte e coi savori dè ‘naolta.
Ma visto, ch’infondo in boca el lasa quel gusto d’è n’aolta , sì un pocheto ghè sè sente la farina, che in bocca liga con n’arcaico saor. Par le Tose delicate fie dè là modernità, dove tuto xè gentile e delicato, podaria dar fastidio e alora, dai ghe femo da fighete ancà stò piato. De mosto sempre meso litro, nò farina ma maihjzzena, sì dai l’amido de mahiz, che cò è h e tante z par foresto e affascinante, 30 grammi de sucaro de cana e 20 del nostran, ‘na bustina de vaniglia e…… stà tento che cò’l boje subito l’e coto e in tè un atimo el se struca, in tel frigo falo sempre vegnar fredo. Eeee vualà èl sugolo moderno par le fighe el xè pronto…. Bon Ma sensa el gusto da pitochi. |
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