Pitosto che perder' na tradission xè mejo brusar un paese !
Lègere e nò intelligere, xè come ver la farsòra e gnente da frìgere!
In t'un tempo dove : el seso jera pecato,
l'omo poco parlàa ma tanto trombava
e lè balerine le jera sensa mudande
"Dio gà creà 'l magnàr, el diaolo e i coghi"
(J.Jioyce, anca se Lù e'lo gavea scrito in inglese)
EL DIAOLO PO' GA' CREA' E PIGNATE, SENSA FARGHE' I COERCIOLI
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Sena tri dì prima dei morti
Post n°75 pubblicato il 28 Ottobre 2009 da diaolo
Jer sera dopo tre ore pasade al dù leoni, stufo e straco, d’aver aver meso fiori novi, cavà erba e lustràr vestii dè piera, ripensando a mama papà e noni, ai scufioti ciapadi pai disastri fati’n joventù, Tornando a casa sora ‘n cartelon te vedo scrito “ festa dè Halowin entrata libera tuta note se bee e magna a volontà” Ciò gò pensà …. Varda tì la globalisasion …. ‘nà festa celtica chì dà noaltri ! Che confusion che gran casin càa fà jori à fasea par paura, del scuro dè là piova e del vento del jorno che sé more Noantri invese doresimo in stò dì ricordar… i nostri pori morti, ….. E’lora cosa caso centra la festa ? ….jori beea e s’imbriagava par paura e noaltri parche ? Forse che i xè morti imbriaghi ? Ma si alà ‘ndè tuti in mona, ghe sempre e solo vja de far festa e de magnar sensa laorar. Bè par tirarme su, nò savì che jero zò, gò pensà de farme en dolze par hallowin, de stà stajon ghe xè e patate americane la zuca, l’ueta pasa, i canditini e i pinoli, ben gò dito e sentendome cò‘nà stria un vecio libro gò vardà ……. Lesàde meso kilo de patate e ‘neto da suca jala, dentro ‘nà tarina tuto gò schisà, zontandoghe un cuciaro de farina, un de zucaro e un bicer de late, dù vovi, cedro candio, uveta pasa e pignoi ghè gò smisià, ‘nà prese de sale zontà Dentro a’n stampo de buter ben lustrà el paston gò rebaltà e in forno gò cazà a dozento de potensa fin che’l steco suto xè vignù su, dè gril un colpo eeeee ecolo pronto, Nel fratempo par nò perdar tenpo, gò fato un desfritin a l’oio cò zeola bianca, sedano e nà carotina tuto tajado belo fin, drento sie costine con dei taji gò rosolà colorandole par ben, un schiseto de balsamico, zinque centimetri de concentrato, vin bianco e pomodori ò zontà, tuto belo incovercia par mesora ò cusina, giustà de sal coi fasioi o maridà e’ mes’ora’ncora cusinà, cavà dal fogo ben pepà e de parsemolo trita consà, in tola ò portà. Tri diei me son rosegà, tirando su col pan stò bel toceto dopo averghe le costine rivorà , con ‘n bosa de roso vecio, rotondo in boca de udor de viola e savor de ua e in fondo quel gustin de là bota che reclama el so intervento, La patona infine gò tastà, bona dal saor antico, ma boja eva a là prosima ghè zonto un fià de graspa profumada ! Cò la sgnapa nel goto ò meso, el tg strombetava de politica e de schei ………. Ma ‘ndè in mona tuti quanti fra dù giorni xè hallowin, tuti in festa, nò piansemo gnanca i morti ,….sherseto o dolzeto ??? |
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