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Gnochi dù là replica

Post n°90 pubblicato il 21 Febbraio 2010 da diaolo
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Giacomo Casanova, quando xè scapà dai piombi, preson Venesiana credua dè masima sicureza, xè riusio come’l conta lù nel so libro “Histoire de ma fuite de prison de la republique de Venise” scrito in francioso com’jera moda al tempo, chè xè riusì nèla impresa grasie dè un stratagema, infati el sò primo tentatio faliò parchè i gàvea scoerto el buso.

Jù ‘lora el gà pensà a ‘naltra solusion, far scavar el buso da la cela dè sora a là sò e po’ sempre scapar par i coerti, ma al prisoner che jera sora de ju un serto “pare Balbi” sé dovea mandar el fero dà scàlso per scavar.

E cosa ch’el tè conta ju, per mandar al Balbi l’atreso, ordina nà quantita enorme de gnochi si quei che’n veneto alora i ciamava maccaroni ma gnente gavea a che far con quei napoletani che “po’ i xe bigo

Dise’l Casanova chè cò sti gnochi fù rivà, el volese consarli jù steso de persona, cusita che sconto’l fero nèla costa dè nà bibia e visto che’l vanzàa fora dàe dò parte cosà chè’l tè fà ?:

Sora’l libro mete un piaton dè gnochi, stracolmi de buter fuso e formaj, col sugo che jera  à l’orlo drio sbordar dà tute è parte, sé racomanda al sbiro “stà tento dè nò spandar’el buter che nò se macè’l libro, và cò atension e porta’l Balbi, el secondin cò i oci piantà ‘ntel piato par nò spander nol vede el grimaldel, e porta piato, bibia e fero sù dè sora al compàr del Giacomo, che po’ scaperà cò ju.

Verità o busia poco gà dè importansa, sentimo parlar dè gnochi, che in altri libri dè memorie quele par esmpio del prinsipe dè Ligne sempre scrito dal Casanova ,el né conta eser el sò piato preferio, parchè l’omo gerà considerà oltre ch’un grand trombador, anca un golosesso.

E come’l tiè consa el golosesso i gnochi ? : ma con buter, zucaro, canela e formaj da gratar.

In stì gnochi però ancora nò se parla dè patate e semo nà là seconda metà del milesetesento.

Sempre in ch’ei ani milesetesentoquaranta el  Dionisi scrive anca jù à sò risèta dè i gnochi

 

In léngua Macaronica, missioto de latìn e volgàr veronese e mesa scopiasà dal Martin Coccajo.

 

Omnigenos siquidem farsitos, atque bodinis
Hunc Antenates nostri travavere piattum,
Hunc conservabit sedula posteiritas.
Qui fandi Gnoccos bramasset habere ricettam,
En Verona docet bravior Hippocrate;
Ante tamisatae sex libras sume farinae,
et misce quantum sit satis intus aquae;
Totum impastetur, grandis pyrolona fiatur,
Inque quater centum divide particulas;
Has sfregolando super digito cum pollice, rizzas
Roversis faciat gratacasola busis;
Comque parechiatus steterit parollus ad ignem,
Extemplo in calida praecipitentur aqua;
Quae postquam mediam ad summum bolliverit horam,
Gnocca procul dubio cocta, stracota dabit,
Ne perdas igitur temps, sbosoque manestro
Collige; dum fumant, dumque bazota tremant,
Grattati libram casei, librasque botèri
Adde duas; nec quod sint nimis uncta time;
Gnocca debent etenim cunzari semper abunde,
Ut per gargatum plu molesina fluant.
Composita est pietanza magis bona nectare divum
Felix, si totam solus habere potes
!

 
 
 
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